Zamiast pizzy często wybieram inny włoski placek. Prosty przepis mam od szefa kuchni

Dodano:
Foccacia z ziemniakami i rozmarynem Źródło: Shutterstock / barmalini
Foccacia to pyszny włoski placek. Moim zdaniem smakuje lepiej od pizzy, a najbardziej lubię go robić z dwoma prostymi składnikami. Przepis mam od szefa kuchni, więc musisz spróbować.

Włoskie placki nie mają sobie równych. Focaccia jest moim ulubionym przysmakiem z południa Europy, a odkąd znajomy szef kuchni pokazał mi, jak ją wypiekać, nie ma tygodnia, by nie zagościła na moim stole. Najbardziej lubię wersję z dodatkiem ziemniaków i rozmarynu. To iście mistrzowskie połączenie, które z delikatnym i puszystym ciastem drożdżowym na słono komponuje się idealnie. Wykonanie takiego rarytasu też nie jest aż tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Polecam spróbować.

Jak zrobić pyszną focaccię?

Wykonanie włoskiego placka trudne nie jest, ale wymaga trochę czasu. Drożdże muszą się uaktywnić, a ciasto wyrosnąć i tego niestety nie przyspieszymy. W międzyczasie jednak możesz zająć się przygotowaniem dodatków i nieco cały proces przyspieszyć. Ziemniaki bowiem trzeba oczyścić, obrać i podgotować, by zdążyły „dojść” w czasie pieczenia.

Przepis: Foccacia z ziemniakami i rozmarynem

Pyszny włoski placek z przepisu szefa kuchni.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
373 w każdej porcji

Składniki

Na foccacię:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 300 ml wody
  • 7 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • pieprz
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynu drożdżowegoWodę podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Przelej ją do miski i rozpuść w niej cukier. Dodaj 3 łyżki mąki (z odmierzonej porcji). Rozprowadź. Wsyp drożdże i wymieszaj. Odstaw całość na kilka minut, by drożdże zaczęły się pienić.
  2. Wyrabianie ciasta na foccacięDo osobnej miski przesiej mąkę pszenną. Wymieszaj ją z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz 6 łyżek oliwy z oliwek. Wyrabiaj ciasto przez 7-10 minut. Gdy będzie elastyczne, nasmaruj je pozostałą łyżką tłuszczu, przykryj miskę i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Uszykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój je w cienkie plasterki. Podgotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedź. Lekko ostudź.
  4. Formowanie i pieczenie focacciBlaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zagnieć krótko ciasto na foccacię (2-3 minuty). Na koniec rozciągnij je do rozmiaru formy i ułóż w niej dość swobodnie. Nie rozwałkowuj. Palcami zrób niewielkie wgłębienia. Rozpuść sól w wodzie. Przygotowanym roztworem posmaruj placek. Ułóż na nim ziemniaczane talarki, a następnie całość posyp igiełkami rozmarynu oraz pieprzem. Piecz w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 10-20 minut. Foccacia będzie gotowa, gdy lekko się zrumieni.

Jak podawać włoski placek z ziemniakami i rozmarynem?

Focaccię możesz zajadać solo lub potraktować jako dodatek do zup albo bazę do pysznych kanapek. Wersja z ziemniakami i rozmarynem świetnie sprawdzi się na imprezach towarzyskich jako szybka przekąska. Zazwyczaj przygotowuję ją wcześniej, a w czasie spotkania po prostu wkładam do pieca i serwuję gościom tuż po zakończeniu pieczenia. Do smakołyku koniecznie zaserwuj dobrą oliwę z oliwek. Możesz też podać sos pomidorowy lub czosnkowy.

Inne warianty foccaci

Jeśli chcesz wzbogacić foccacię z ziemniakami i rozmarynem, dobrym pomysłem będzie dodanie do niej pokruszonego sera feta. Jego słony smak idealnie tutaj pasuje. Smak ziemniaków podkreślą także świeże oregano lub tymianek. Ciekawą opcją jest również zastąpienie ziemniaków batatami i przyprawienie całości gałką muszkatołową albo cynamonem. Taka lekko słodka foccacia też będzie fantastyczna.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...